RobinJansson

Hur du blir konsulten som alla vill ha! 15:05

När man letar efter sitt drömjobb kan ett bra steg i rätt riktning vara att bli konsult. I regel kan lång arbetslivserfarenhet enklare leda till bra lukrativa avtal när man arbetar som egen konsult, men även för personer med mindre erfarenhet är det ofta en bra arbetsform. Det viktigaste är trots allt vilka egenskaper man har. Min erfarenhet säger att många som arbetar som konsulter passar ganska dåligt som det, medan många som har ”vanliga” anställningar har utmärkta egenskaper för att bli egen konsult.

Vem passar för konsultrollen?

Ska du bli konsult behöver du vara bra på att lösa problem, grymt skicklig på att promota dig själv och din expertis och, inte minst, samarbetsvillig. För att lyckas som konsult måste du kunna samarbeta med en rad olika företag och organisationer, parallellt och med snabba kast mellan olika uppdrag. Det låter kanske relativt enkelt i teorin, men tro mig: Det kan vara väldigt krävande. Jag har mött många som inte har fixat de snabba omställningarna när man blir konsult. Arbete som vissa personer kallar för flexibelt och omväxlande kallar andra för otryggt och ofördelaktigt. Du måste kunna se fördelarna med friheten som det innebär att bli konsult, snarare än att fokusera på nackdelarna.

Bli expert!

En otroligt viktig egenskap att ha när man ska bli konsult är att se till att skaffa sig en specialistkunskap. Ska du exempelvis verka inom IT-branschen? Bra marknad! Se bara till att du blir konsult med expertkunskaper inom open source, eller något annat IT-område som är högaktuellt 2018. Som domän-specialist, expert, proffs eller vad du än väljer att kalla dig så kan jag garantera en sak – du kommer att bli eftertraktad hos många kunder i många olika branscher. Känns det svårt att hitta ett fält där du är expert? Knappast – Man kan bli expert-konsult inom vad som helst!

Sätt dig in i området!

Om du verkligen vill lyckas som egen konsult är det viktigt att du sätter dig in i det område som du kommer att jobba i för din kund. Se till att arbeta med omfattande marknadsanalys, läs bransch-tidningar, öva på din approach och inspireras av andras idéer. Om du vill bli konsult kommer din förmåga att förstå kundens bransch att vara ovärderlig för att du ska kunna göra ett bra jobb.

Bredda dig! En stor fördel med att bli konsult är att man får möjligheten att arbeta inom många olika yrken med många olika arbetsuppgifter. Detta är ett ypperligt tillfälle för dig att skaffa dig en kunskapsmässig bredd! Lyckas du inom en bransch kommer du både att kunna tjäna mycket pengar i arbetet som konsult för olika kunder. Men så småningom kommer du också att kunna verka som expert för nya konsulter som vill in i branschen. När jag själv har gjort det så har det känts bra både i hjärtat och i plånboken!

Fler tips kommer i nästa inlägg!

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas