RobinJansson

Visdomsord från en gammal tapetserare i Stockholm

Jag har arbetat med tapetsering i Stockholms bostäder, kontor och offentliga byggnader under 30 år. Sedan fick jag ont i ryggen och fick lägga ner, men det är en annan historia. Idag jobbar jag som fullfjädrad expert på området. Det kanske finns många som tycker att det låter lite märkligt. En ”tapetseringsexpert”, vad sjutton gör en sån? Tro mig, med tanke på hur mycket stockholmarna väljer att bygga om så finns det mer än tillräckligt med uppdrag för de yrkesverksamma att ta. För att hela tiden fylla på med professionell personal som kan fylla ut arbetsbristen behövs såna som kan utbilda det nya gardet. Sådana som jag, helt enkelt!

 

I det här inlägget ska jag komma med några tips till den som känner sig osäker inför tapetseringen. Jag har valt ut några av de områden som jag själv tyckte var krångligast när jag började arbeta.

 

  1. Hur tar jag bort den gamla tapeten innan jag sätter dit den nya?

 

Svar: 

Det gör du inte överhuvudtaget. Det är en vanligt förekommande missuppfattning att man bör avlägsna det gamla innan man sätter på det nya. För det första är det krångligt och påfrestande, tapeter sitter som sten. För det andra så är det betydligt svårare att sätta fast en ny tapet rakt mot en stenvägg snarare än på en slät tapet. Men glöm inte tapetgrund! Det säkrar att tapeten bakom håller sig på plats när du sätter dit den nya

 

  1. Hur går mönsterpassad tapetsering till?

 

Svar:

För en nybörjare kan detta vara en ganska krånglig teknik, och därför bör man ta det försiktigt. Det handlar om att matcha respektive våds mönster mot den andre så att allt ser jämt och fint ut. Om du planerar att köra på en tapet med mönster men är osäker på om du fixar att sätta dit den själv – Kontakta ett proffs på tapetsering i Stockholm, så hjälper han eller hon dig. 

 

  1. Hur viktigt är det med förberedelser innan tapetsering?

 

Svar:

Jätteviktigt! Jag har full förståelse för att man bara vill få arbetet gjort, men stress lönar sig inte. Lita på en som stressat med tapetsering i Stockholm under tre decennier. Så, se till att ojämna ytor tas bort och att det inte finns några fula sprickor eller skarvar som kan bli ett problem då våderna sätts upp.

 

Jag återkommer med fler frågor och svar snart igen!

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas