RobinJansson

Mina tankar om tjänstepension

Ni som läser den här bloggen regelbundet vet att ägnar den mesta tiden här åt att ge tips av olika slag. Fråga mig inte varför. Jag antar nämligen att svaret är att jag är ett barn av min tid. En man i tidiga 70-årsåldern som tror sig kunna allting om allt. Om så är fallet, var vänliga och förlåt mig. 

 

Med det sagt vill jag fortsätta i samma hjulspår som vanligt, men den här gången blir det mer fakta och mindre gissningar. Jag har trots allt arbetat på Pensionsmyndigheten under många år innan jag själv blev pensionär. Därför tycker jag mig ha extra stor rätt till att berätta om dagens ämne, nämligen tjänstepension.

 

Vad är tjänstepension?

 

Denna typ av pension är någonting som 90% av alla löntagare i Sverige erhåller. Denna pensionsavsättning görs direkt av arbetsgivaren som du är anställd hos. Alla som är anställda enligt ett kollektivavtal får tjänstepension. De som inte har kollektivavtal kan ha det ändå, men det är inte obligatoriskt i dessa fall. Om du vill ta reda på vilken tjänstepension som just du har, och hur mycket pengar det handlar om, ska du fråga arbetsgivaren.

 

Observera att alla som är anställda inom offentlig sektor per automatik har tjänstepension.

 

Varför tjänstepension?

 

Få saker gör mig så upprörd som människor som försöker spela ner den viktiga roll som denna pension har. Alla som arbetar har rätt till allmän pension, vilken betalas ut från staten. Den som enkom har denna typ av pension riskerar att få ut väldigt lite pengar i månaden. Tjänstepensionen kommer att ge betydligt mer betalt per månad, och det är förstås en väldigt positiv sak.

 

En annan viktig sak att poängtera gällande den här typen av pensionsförsäkring är övriga försäkringar som tillkommer. Efterlevandeskydd och sjukförsäkring är nämligen försäkringar som du oftast får automatiskt när du har tjänstepension.

 

Vad jag tycker om tjänstepension 

 

Jag anser att denna typ av pension bör vara A och O för alla löntagare. Att avsätta några procent av lönen för att kunna leva ett gott liv även när du gått i pension är mycket viktigt. Ju tidigare i din karriär som du förstår vikten av pensionssparande, desto mer lönsamt blir det sedan.

 

Kritisera gärna mina utläggningar om fiskedrag och fotbollslag, men tro mig: Detta område känner jag till bättre än de flesta!

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas