RobinJansson

Vad betyder roliga prylar för dig?

Tänk att ord kan betyda så olika från person till person. Jag minns när jag var liten och min mamma och pappa kunde säga till oss syskon att vi skulle ha ”gäster”. Personligen förknippade jag uttrycket med att någon annan familj med jämnåriga barn skulle komma. Det skulle bli skratt och lek och föräldrarna skulle vara vakna så länge att vi barn gick och la oss. För min storebror, som är ganska många år äldre, så betydde det stök och oväsen. Det betydde alkohol och störande vuxna som försökte vara roliga. Kanske är det inte så konstigt att jag, till sist, kom att jobba med språk.

 

För ett tag sedan bestämde jag mig för att göra ett test med ungdomarna som jag regelbundet träffar. Jag skulle fråga vad de får för associationer när jag säger uttrycket ”roliga prylar”. Det är förstås upp till betraktaren att avgöra vad roliga prylar är för någonting. Vad är det som gör dem roliga? Och var är egentligen en pryl? Kan det vara vad som helst? Det återstod att se.

 

Jag ska redogöra för ett par av sakerna jag hörde då jag undrade om innebörden av roliga prylar.

 

Anna, 16

 

  • Roliga prylar... Hmm. Ja, men det kan väl vara typ skämtgrejer. Såna där glasögon med ögon som ploppar ut eller lösmustasch. Det är väl roliga prylar? Jag tänker att det skulle kunna vara näsor och sånt där också. Som man klär ut sig i.

 

Colin, 18

 

  • Jag tycker att roliga prylar är saker som kan göra att man inte har lika tråkigt längre. En fotboll till exempel. Eller egentligen vilken boll som helst, beroende på vad man tycker är kul. Roliga prylar är ju... ja, roliga!

 

Johannes, 16

 

  • Nej, men jag vet inte. Roliga prylar alltså, det är väl typ det man gör som man tycker är roligt. Jag tycker att det är kul att spela dataspel och därför är kanske både spelet och datorn roliga prylar för mig. Och musen då såklart.

 

Edith, 13

 

  • Roliga prylar kan vara allt möjligt. Hopprep eller typ en dansmatta eller något annat roligt. Jag tror att alla tycker att olika saker är roliga prylar. Man måste bara säga själv vad man tycker är kul och sen är det en sån pryl liksom.

 

Ni ser. Roliga prylar kan vara lite vad som helst. Det kan associeras till vad som helst precis som uttrycket ”gäster” från min barndom. Har ni några mångtydiga ord som ni funderar över? Hör gärna av er via kommentarsfältet!

 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas